Кухня по одеськи

Якщо ви приїхали до Одеси і не спробували одеської кухні, то вважайте, що ви витратили час даремно. Наша кухня формувалася не один десяток років, і завдяки різним народам наситила в себе все найкраще. У стравах змішалися акценти російської, єврейської, грецької, вірменської, грузинської, молдавської та звичайно української кухні. Це не їжа, а традиції і рецепти, які передаються з покоління в покоління.

Популярні одеські страви
Щоб приготувати одеські страви – йдіть на Привоз, там вам і рецепти розкажуть і все для них продадуть. Але ми таки розповімо вам пару традиційних страв, які знають все.

Биточки з тюлечкі
Йдемо на привезення і беремо тюлечку, саме тюлечку, що не хамсу і не анчоус! Будемо робити смачні биточки з тюлечкі і звичайно, бутерброди.

Кухня по одеськи

Купили, принесли додому, і тут звичайно починається найцікавіше – тюльку треба таки почистити, і в цей момент все одеські господині згадують за своїх улюблених родичів для кого вони зараз готують. Чистимо повністю. Не тільки відриваємо голову, а й витягуємо хребет … От тепер ви зрозумієте весь “цимес” цієї страви. Частина рибки перекладаємо в “тавочку” (так в Одесі називається невелика мисочка) і кожен шар посипаємо сіллю, але не переборщіть і ставимо в холодильник.

А решта солимо, перчимо, змішуємо з яйцем і додаємо борошно. Все добре перемішуємо і робимо котлетки, які смажимо на розпеченому маслечко на сковорідці. Подаємо з картоплею, часником і зеленню. Ви запитаєте, що ж сталося з тюлечкой в ​​холодильнику. А вона вже готова. Беремо шматочок чорного хліба ложем зверху солону тюлечку і ріжемо помідор. Як любив И.Бабель, та й не тільки він, такі страви гарні з чарочкою холодненької горілочки. Смачного!

форшмак
Одна з найбільш відомих одеських закусок – це форшмак. Всі одесити його люблять і їдять, а особливо цінується форшмак з “дунаічкі” (Дунайської оселедця), яка з’являється на Привозі в квітні.

Кухня по одеськи

Рецепт простий, треба взяти філе оселедця, одне кисле яблучко (наприклад сорти Сімерінко), маленька цибулинка, шматочок білої булочки, молока трохи, і хорошого масла. У кожній родині рецепт може трохи варіюватися, хтось яблуко тре на терочке і дрібно ріже цибулю, інші ж молять все в м’ясорубці. Таки в радянські часи, все мололи в м’ясорубці: яблучко, цибуля, булочку вимочували в молоці і відправляли слідом за яблуком, і туди ж додавали грам 100 масла вершкового і змішували з дрібно посіченою оселедцем. Закуска готова, подають до форшмак бородинський чорний хліб.

Фарширована риба
Як же говорити про одеську кухні і не сказати про “фаршированої риби” або “рибі-фіш” або “гефільте фіш”? Звичайно, ми не можемо не сказати, пару слів про цю страву. Яке свято або хороша суботу обходяться без цієї страви – звичайно, ніякої.

Кухня по одеськи

Отже, знову таки йдемо за рибою на привезення, купуємо красивого судака і невеликого коропа, так буде смачніше. Найскладніше в цій страві – зняти шкіру риби, щоб потім можна було її начинити. Філе рибки з обсмаженою цибулею пропускаємо через м’ясорубку, солимо, перчимо і додаємо хлібні сухарики, попередньо вимочені у воді. Вимішуємо і начиняє рибку, зашиваємо нитками. Беремо каструлю, викладаємо на дно риб’ячі кістки і луску (нічого не пропаде в цьому гарному блюді), потім викладаємо тонко порізаний буряк (в Одесі не говорять – буряк), зверху марлю і покладемо нашу рибку, перчик і лавровий лист.

Заливаємо підсоленій холодною водою і ставимо в духовку на 2 години. Але таки відразу її їсти не можна, треба, щоб рибка охолола. “Риба фіш” – подається тільки холодної.

Ікра з “синеньких”
Звичайно, на цих стравах одеська кухня не закінчується, а скажімо так, тільки починається. Як не згадати про ікру з “синенькі”, влітку це блюдо в кожному будинку.

Кухня по одеськи

В Одесі не говорять баклажани, тільки синенькі. Їх печуть в духовці, рубають, додають болгарський перець, цибуля, багато помідор і часнику, і подають до основної страви. А смажена камбала або бичок? Так просто, швидко і головне смачно. Адже не дарма поруч Чорне море, де вся ця риба водиться. А відомі одеські “рачки”? Хто влітку не пив пиво на море з рачками? Якщо ви цього не робили, вважайте, що ви не були на морі.

Ох, вей! Скільки смачного в Одесі! І що за це розповідати? Коли можна просто приїхати і спробувати? Прізжайте мерщій до нас і не гайте часу!